Ik kocht een pand! Wat met het kadastraal inkomen en de onroerende voorheffing?
Kocht je net een pand? Ben je je hoofd aan het breken over de verdeling van het kadastraal inkomen (ki) en de onroerende voorheffing (ov) tussen de verkoper van het pand en jezelf? Wat gebeurt er als het kadastraal inkomen erg hoog is? Kan je dit aanvechten? Immo Livit zet het voor jou op een rij!
Het kadastraal inkomen en de onroerende voorheffing zijn geen synoniemen
Wat met aangiftes voor het kadastraal inkomen en de onroerende voorheffing?
Hoe wordt het kadastraal inkomen verdeeld in het jaar waarin je het pand aankocht?
Moet je het kadastraal inkomen vermelden in je belastingaangifte? Geef dan de specifieke periode op wanneer je eigenaar werd van het huis. Kocht je bijvoorbeeld een huis in maart 2021, dan moet je in het jaar 2021 het kadastraal inkomen voor negen maanden opgeven. Niet onbelangrijk: je bent pas eigenaar wanneer de eigendomsoverdracht plaatsvond. Deze datum komt niet altijd overeen met de tijd dat je het pand in gebruik nam.
Hoe wordt de onroerende voorheffing berekend in het jaar waarin je het pand aankocht?
Bij de onroerende voorheffing is dit anders. Deze is volledig verschuldigd aan de eigenaar van het desbetreffende jaar. Stel: je koopt een huis in april 2021, dan is de onroerende voorheffing volledig voor de verkoper van het pand, want hij was nog eigenaar op 1 januari 2021. Vraagt de verkoper om een deel te betalen? Dan moet je dit laten noteren door de notaris in de verkoopakte.
Kan je het kadastraal inkomen aanvechten?
Je kan dit enkel doen wanneer het kadastraal inkomen geschat of herzien werd, en dit binnen een tijd van twee maanden na de zogenaamde betekening.