Welke informatie moet de syndicus geven bij de verkoop van een appartement?

Bij de verkoop van een appartement speelt de syndicus een belangrijke rol. Hij moet de koper voorzien van essentiële informatie over het gebouw en de mede-eigendom. Maar welke gegevens moet hij precies verstrekken? Waarom is het belangrijk voor de koper om deze informatie op tijd te krijgen? En mag de syndicus hiervoor een vergoeding vragen? In dit artikel leggen we het helder uit.

Verplichte informatie bij verkoop

Volgens de wet is de syndicus verplicht om bij een verkoop bepaalde informatie te verstrekken. Dit gebeurt in twee fases:

  • Precontractuele fase (vóór de ondertekening van het compromis, bod of aankoopbelofte)
  • Contractuele fase (bij de opmaak van de notariële akte)

De notaris, makelaar of verkoper kan de syndicus vragen om deze informatie te bezorgen. De koper heeft hier recht op en doet er goed aan om alles grondig te controleren voordat hij de koop afrondt.

Informatie in de precontractuele fase

In deze fase moet de syndicus onder andere de volgende gegevens aanleveren:

  • Werkkapitaal en reservekapitaal: Hoeveel geld zit er in de kas van de mede-eigendom?
  • Openstaande schulden: Zijn er nog achterstallige betalingen van de verkoper?
  • Toekomstige kosten: Zijn er beslissingen genomen over grote werken, zoals dak- of liftvernieuwing?
  • Lopende juridische procedures: Zijn er geschillen binnen de mede-eigendom?
  • Vergadernotulen en financiële verslagen: Een overzicht van de laatste drie jaar.
  • Afrekeningen van gemeenschappelijke kosten: De lasten van de afgelopen twee jaar.

Voor de koper is het cruciaal om deze info te bekijken. Zo krijgt hij inzicht in eventuele kosten en problemen binnen het gebouw.

Informatie in de contractuele fase

Bij de definitieve verkoop moet de syndicus nog aanvullende of geactualiseerde informatie verstrekken aan de notaris, zoals:

  • Uitgaven voor onderhoud en herstellingen die nog betaald moeten worden.
  • Nog te innen kapitaalinbrengen die door de mede-eigenaars zijn goedgekeurd.
  • Dringende werken waarvoor betalingen na de eigendomsoverdracht worden gevraagd.

Mag de syndicus een vergoeding vragen?

Ja, de syndicus mag kosten aanrekenen voor het aanleveren van deze informatie. Dit bedrag wordt in de precontractuele fase doorgegeven aan de makelaar, notaris of verkoper. 

Als de syndicus niet tijdig de gewenste informatie aanlevert, dan brengen wij als makelaar de partijen op de hoogte. Dit betekent echter niet dat de verkoop niet kan doorgaan. De koper en verkoper kunnen samen beslissen om een opschortende voorwaarde in de verkoopovereenkomst op te nemen, zodat de verkoop enkel doorgaat als er geen onverwachte negatieve informatie opduikt.

Onze rol als vastgoedkantoor

Als vastgoedkantoor zorgen wij ervoor dat alle verplichte informatie van de syndicus tijdig en correct wordt opgevraagd. Dit neemt niet alleen administratieve zorgen weg voor de verkoper, maar zorgt er ook voor dat kopers een helder beeld krijgen van de financiële en juridische situatie van de mede-eigendom. Het correct interpreteren van deze gegevens is essentieel om verrassingen te voorkomen en een goed geïnformeerde beslissing te nemen.

Terug naar overzicht