Wat is de basisakte van een appartementsgebouw?

In Vlaanderen wordt bij de verkoop van een appartement of een andere vorm van mede-eigendom vaak verwezen naar de term 'basisakte'. Dit juridische document is essentieel voor de verdeling en het beheer van gebouwen met meerdere eigenaren. Ben je van plan om een appartement te kopen of bezit je al een deel van een gebouw met meerdere eigenaars? Dan is het essentieel om te weten wat een basisakte is en waarom het zo belangrijk is. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over de basisakte, inclusief de inhoud en het belang ervan.

Wat & waarom?

De basisakte is een officieel juridisch document dat noodzakelijk is voor de verdeling en het beheer van gebouwen met meerdere eigenaren, zoals appartementencomplexen. Dit document regelt de opdeling van het gebouw in individuele eigendommen (zoals appartementen) en gemeenschappelijke delen (zoals gangen, liften, en tuinen). Het belangrijkste doel van de basisakte is om de eigendomsverhoudingen en de rechten en plichten van elke eigenaar binnen het gebouw vast te leggen.

Inhoud van de basisakte

Een goed opgestelde basisakte bevat de volgende essentiƫle elementen:

  • Beschrijving van het gebouw: Gedetailleerde informatie over de ligging, afmetingen en kenmerken van het gebouw.
  • Individuele kavels: Specifieke informatie over elke aparte eigendom, inclusief de grenzen en de kadastrale gegevens.
  • Gemeenschappelijke delen: Een lijst van de delen van het gebouw die door alle eigenaars worden gedeeld, zoals de lift, het trappenhuis en de tuin.
  • Verdeelsleutel: De manier waarop de kosten voor onderhoud en herstellingen van de gemeenschappelijke delen worden verdeeld onder de eigenaars.
  • Reglement van mede-eigendom: Regels en afspraken over het gebruik van gemeenschappelijke delen, huisregels en de werking van de vereniging van mede-eigenaars (VME).

Opstellen basisakte

Het opstellen van een basisakte wordt meestal gedaan door een notaris in opdracht van de bouwpromotor of de eerste eigenaar van het gebouw. De notaris zorgt ervoor dat de akte voldoet aan alle wettelijke vereisten en dat alle eigendommen nauwkeurig worden beschreven. Dit gebeurt voordat de individuele kavels worden verkocht.

Belang van een basisakte

Waarom is een basisakte zo belangrijk? Zonder dit document is het moeilijk om eigendomsrechten en verantwoordelijkheden duidelijk te definiƫren, wat kan leiden tot conflicten en juridische problemen. De basisakte zorgt voor transparantie en duidelijkheid, wat bijdraagt aan een harmonieuze samenwerking tussen alle eigenaars. Het helpt ook bij het voorkomen van geschillen over het gebruik en onderhoud van gemeenschappelijke delen.

Conclusie

De basisakte is een cruciaal document voor iedereen die een appartement bezit of van plan is te kopen in een gebouw met meerdere eigenaars. Het beschrijft niet alleen de individuele eigendommen en gemeenschappelijke delen, maar legt ook eigendomsverhoudingen en verantwoordelijkheden vast. Een goed opgestelde basisakte, gemaakt door een notaris, zorgt voor duidelijkheid en helpt conflicten te voorkomen, wat bijdraagt aan een prettige woonervaring voor alle betrokkenen.

Terug naar overzicht