Renovatie in de praktijk: hoe oude woningen nieuwe kansen bieden voor verschillende doelgroepen

In de huidige vastgoedmarkt, waar nieuwbouw steeds duurder wordt, groeit de interesse in renovatieprojecten. De te renoveren woningen aan de Karrestraat 164-166 in Herent laten zien hoe verouderde panden kunnen worden omgetoverd tot waardevolle woonruimtes, zelfs met de uitdagingen van de renovatieplicht en stijgende bouwkosten.

Cohousing: samen renoveren, samen wonen

Cohousing, waarbij je dicht bij vrienden of familie woont maar toch je eigen ruimte hebt, wordt steeds populairder. De twee woningen aan de Karrestraat zijn ideaal voor zo'n opzet. Door beide panden te renoveren, kun je een gezellige en functionele woonomgeving creëren met gezamenlijke ruimtes zoals een tuin of een gemeenschappelijke werkplek, terwijl elke woning zijn eigen karakter behoudt. Ook al kunnen de renovatiekosten en de duurdere bouwmaterialen een uitdaging zijn, samen renoveren kan de kosten verdelen en een duurzame, aangename leefomgeving opleveren.

Dubbele familiewoning: generaties onder één dak

Voor families die meerdere generaties dichtbij willen hebben zonder samen te wonen, is renovatie een slimme oplossing. Zo kan er een moderne gezinswoning gecreëerd worden naast een comfortabele woning voor ouderen. Dit betekent dat grootouders dicht bij hun kinderen en kleinkinderen kunnen wonen, zonder dat ze direct samenleven. Zo blijven ze betrokken bij het gezinsleven, terwijl ze hun eigen ruimte en zelfstandigheid behouden. Het renoveren van beide woningen tegelijk kan niet alleen helpen om kosten te besparen, maar zorgt er ook voor dat de woningen perfect aansluiten op de behoeften van verschillende generaties.

Zorgwoning: innovatieve oplossingen voor mantelzorg

Een te renoveren tweewoonst biedt ook mogelijkheden voor zorgwoningen. Door de twee woningen te renoveren, kun je één woning aanpassen voor de zorgbehoeften van een oudere of hulpbehoevende, terwijl de andere woning geschikt blijft voor de mantelzorger. Ondanks de extra kosten die een zorgwoning met zich mee kan brengen, biedt deze aanpak op de lange termijn voordelen zoals lagere energiekosten en verbeterd comfort voor de zorgbehoevende. Het resultaat is een flexibele oplossing die zorgt voor een goede balans tussen zorg en zelfstandigheid. En vooral een gerust hart voor de mantelzorger en de oudere die nood heeft aan zorg.

Investeren in verhuur: dubbele kansen door tweewoonst renovatie

Voor investeerders die op zoek zijn naar rendabele mogelijkheden, blijven te renoveren tweewoonsten zoals die aan de Karrestraat een aantrekkelijk perspectief, ondanks de stijgende bouwkosten. Door beide panden tegelijk te renoveren, kunnen de kosten worden geoptimaliseerd en de huurinkomsten gemaximaliseerd. De nabijheid van de woningen maakt het beheer eenvoudiger, en de vraag naar energiezuinige, goed gerenoveerde woningen blijft hoog. Hoewel de renovatieplicht de initiële kosten kan verhogen, zorgt deze ook voor verbeteringen in energie-efficiëntie, wat op lange termijn kan resulteren in hogere huurprijzen en lagere onderhoudskosten.

Terug naar overzicht