Deadline voor asbestattest gemene delen vastgelegd op 1 januari 2027

De regels rond het asbestattest voor gemene delen worden eenvoudiger. Vanaf 1 januari 2027 moet elke Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) een asbestattest voor de gemene delen kunnen voorleggen, ongeacht of er een appartement wordt verkocht of niet. Deze wijziging zorgt voor duidelijkheid en voorkomt de verwarring die de eerdere, complexe deadlines met zich meebrachten.

Wat is het asbestattest gemene delen?

Het asbestattest voor gemene delen is een officieel document dat aantoont of er asbest aanwezig is in de gemeenschappelijke delen van een gebouw. Dit attest is essentieel voor de veiligheid van de bewoners en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Vanaf 1 januari 2027 is het verplicht voor elke VME om dit attest in bezit te hebben.

Wat verandert er vanaf 1 januari 2027?

Laten we even teruggaan in de tijd. Oorspronkelijk waren er twee belangrijke deadlines. Ten eerste moest elke VME uiterlijk op 1 januari 2032 over een asbestattest voor de gemene delen beschikken. Daarnaast was het vanaf 1 mei 2025 verplicht om bij de verkoop van een appartement in het gebouw een asbestattest gemene delen te hebben. Deze verschillende termijnen zorgden voor praktische problemen. Daarom heeft de regering besloten om alles terug te brengen naar één heldere deadline: 1 januari 2027. Deze wijziging werd op 20 juli 2023 officieel van kracht, nadat het op 10 juli in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd.

Verkoop en verhuur: wat je moet weten

  • Verkoop van een appartement: Vanaf 1 januari 2027 moet bij de verkoop van een appartement (gebouwd vóór 2001) een asbestattest voor de gemene delen worden overhandigd aan de koper. Dit is naast het asbestattest voor het appartement zelf. Heeft de VME al eerder een asbestattest gemene delen op zak? Dan moet dit uiteraard ook vóór 2027 aan de koper worden meegedeeld.
  • Verhuur: Ook bij verhuur verandert er wat. Vanaf 1 januari 2027 is elke verhuurder verplicht om bij het afsluiten van een huurcontract een kopie van het asbestattest voor de gemene delen aan de huurder te geven. Dit moet zelfs binnen een maand nadat het attest is afgegeven. Als syndicus kun je helpen om dit proces soepel te laten verlopen door het attest tijdig naar alle mede-eigenaars te sturen of het beschikbaar te maken via het intranet van het gebouw.

Markeer 1 januari 2027 in je agenda en zorg dat je op tijd in orde bent met het asbestattest voor de gemene delen van het wooncomplex waarin je woont! 

Geen zorgen als je door de bomen het bos niet meer ziet. Bij ons kantoor ben je aan het juiste adres. Wij nemen de zorgen uit handen en zorgen ervoor dat alles piekfijn in orde is, zowel bij verkoop als verhuur. We checken of jouw VME al over een asbestattest voor de gemene delen beschikt en zorgen dat dit netjes wordt overhandigd aan de koper of huurder, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en wees verzekerd dat je aan alle wettelijke verplichtingen voldoet. Kortom, met ons aan je zijde ben je altijd op de hoogte én in regel.

Terug naar overzicht