Bodemattest in Vlaanderen: wat je moet weten

Bij de verkoop van onroerende goederen in Vlaanderen is het bodemattest een essentieel document. Dit attest, dat door OVAM wordt verstrekt, geeft informatie over de bodemkwaliteit van de grond. Verkoop je via Immo Liv'it, dan zorgen wij voor het aanvragen van het bodemattest namens de verkoper. OVAM zal het attest afleveren als het de beschikbare informatiebronnen heeft kunnen nagaan. 

Verplichting en inhoud

Voordat een compromis wordt gesloten, moet de verkoper het bodemattest aan de koper overhandigen. De verkoopovereenkomst moet de exacte woorden van het bodemattest bevatten. Ontbreekt het bodemattest bij het sluiten van het compromis, dan kan de koper de verkoop nietig verklaren. Dit geldt ongeacht de werkelijke reden van de koper. De wetgeving bepaalt dat de koper de nietigheid kan inroepen zelfs als het ontbreken van het attest slechts een voorwendsel is om de verkoop te annuleren. Vanzelfsprekend kan een verkoper geen opzeggings- of verbrekingsvergoeding uit de overeenkomst meer vragen (bv. 10% van de aankoopprijs)

Belangrijk

  • Verplichting voor de verkoper: Het bodemattest moet aanwezig zijn voordat het compromis wordt gesloten.
  • Inhoud van het koopcontract: De precieze tekst van het bodemattest moet in het contract worden opgenomen.
  • Nietigheid van de verkoop: Het ontbreken van een bodemattest kan leiden tot de nietigheid van de verkoop.
  • Opschortende voorwaarde: Het vermelden van een blanco bodemattest of een attest zonder bodemverontreiniging kan de verkoop beschermen.

Wat met een grond op de risico-lijst?

Als er op het verkochte terrein een bedrijf gevestigd is of was dat op de risicolijst van de Vlaamse Regering staat, moet de verkoper vóór de verkoop een oriënterend bodemonderzoek op eigen kosten laten uitvoeren. Die sanering moet uitgevoerd worden door een erkend bodemsaneringsdeskundige die bodem- en grondstalen zal nemen. OVAM zal het rapport van de bodemsanering opnieuw evalueren en na 60  dagen een besluit vormen.

Mochten er geen saneringswerken nodig zijn, dan kan de verkoop verder gezet worden. Anderzijds zal OVAM maatregelen bevelen en is een saneringsproject noodzakelijk.
Benieuwd hoe een bodemsanering in de praktijk wordt uitgevoerd? Klik dan hier

Terug naar overzicht